Har du tröttnat på Blogger och vill flytta bloggen till WordPress, men är orolig för att tappa trafik pga att permalänkarna ändras och kanske i värsta fall försvinner från Google? Du kanske också undrar hur du smidigt ska dirigera om besökare från gamla Blogger bloggen till nya WordPress bloggen? Då ska du läsa vidare.

I det här inlägget går jag igenom hur man flyttar en blogg från Blogger till WordPress och hur man samtidigt inte tappar trafik, utan kan smidigt dirigera besökare från gamla Blogger bloggen till nya WordPress bloggen. Det spelar ingen roll om din Blogger blogg har adressen minblog.blogspot.com eller om du redan har pekat om den till en egen domän via Blogger. De här instruktionerna fungerar med båda varianterna.

Hade själv en Blogger blogg som från början hade den vanliga adressen med blogspot.com ändelsen. Sedan pekade jag om den till en egen domän och lät bloggen vara kvar på Blogger. Det som hände då var att Blogger pekade om alla blogspot.com permalänkar till min domän istället. Efter ett tag försvann även alla blogspot.com permalänkar från Googles index och ersattes med min domäns permalänkar. Nästa steg var att flytta hela bloggen från Blogger till en WordPress installation på egen domän.

Så, till att börja med ska man köpa en egen domän, såvida man inte redan har en som man pekat till via Blogger. När man gjort det ska man köpa ett webbpaket hos en webbhotell. De flesta webbhotellen erbjuder även enkel “one-click” installation av WordPress.

Här följer själva flyttinstruktionerna:

- Förberedelser, kopiera några permalänkar från Blogger bloggen till ett dokument, så att du kan testa omdirigeringen när flytten är klar. Tag med permalänkar som ska innehålla Å Ä Ö samt inlägg där du haft med bilder. Viktigt! Ta även en säkerhetskopia av Blogger bloggen via Inställningar -> Grundläggande -> Exportera Blogg.

- Installera WordPress och logga in i kontrollpanelen. (Det här förklarar jag inte djupare eftersom det varierar beroende på vilket webbhotell man väljer)

- Gå till Blogger och Inställningar -> Publicering. Om bloggens adress är blogspot.com behöver du inte göra någonting. Om du däremot har pekat om den till egen domän, så bör du ta bort det och peka tillbaks den till gamla blogspot.com adressen.

- Nu ska bloggen exporteras från Blogger och importeras till WordPress. Installera tillägget Blogger Importer i WordPress kontrollpanel och klicka på “importera”.

- WordPress Importer frågar nu om tillstånd att komma åt ditt Blogger konto. När du godkänt det ser du i WordPress kontrollpanel en översikt av alla dina Blogger bloggar, samt totala antalet inlägg och kommentarer per blogg.

- Tryck på “Import” knappen vid den bloggen som du vill importera till WordPress. Därefter hämtar WordPress alla inlägg och kommentarer från den bloggen till WordPress.

- Ändra permalänkens utseende. Blogger och WordPress har olika strukturer på sina permalänkar. Gå alltså till Inställningar -> Permalänkar i WordPress kontrollpanel. Välj “Anpassad struktur” och fyll i följande:

/%year%/%monthnum%/%postname%.html

- Installera tillägget Maintain Blogger Permalinks i WordPress kontrollpanel och aktivera den under “Verktyg” menyn. Ovan gjorda ändringen i permalänkstrukturen räcker nämligen inte, utan man måste installera det här tillägget så att permalänkarna blir exakt likadana som de var i Blogger. Poängen är ju att man inte tappar besökare som ser den “gamla” adressen i Googles index.

- Installera tillägget Blogger to WordPress i WordPress kontrollpanel och följ instruktionerna. Gå till Blogger och vidare till Design -> Redigera HTML. Där klistrar du in koden som det här tillägget genererar, precis under <head> taggen.

- Testa några gamla blogspot adresser för att se om du automatiskt omdirigeras till din nya WordPress blogg? Testa även inlägg med bilder för se så att bilderna syns i inläggen i nya WordPress bloggen också.

- Installera tillägget Redirection i WordPress kontrollpanel. Den ger 404 rapporter på trasiga länkar som du måste omdirigera manuellt till rätt permalänk, eller till huvudsidan av din WordPress blogg.

- Gå till Blogger och under Inställningar -> Grundläggande väljer du NEJ på frågan “Ska sökmotorer kunna hitta din blogg”, så att Google inte börjar indexera om din gamla Blogger blogg i onödan.

Det här räcker dock inte, utan gå även in under Design -> Redigera HTML och lägga till följande HTML kod under <head> taggen:

<META content=’NOINDEX,NOFOLLOW’ name=’ROBOTS’/>

Använder du Google Webmaster Tools, så kan du även där be att de tar bort den gamla blogspot.com bloggen från deras index.

Varför måste man göra alla de här grejerna undrar du? Jo, för annars är det stor risk för att permalänkarna från både din gamla blogspot.com blogg och nya WordPress blogg syns i Googles index.

Dvs två inlägg kan synas efter varandra i sökresultaten, men ha olika adresser, men exakt samma innehåll.

Det i sin tur kan leda till att man får så kallad “duplicate content penalty” av Google. Då kan Google i värsta fall ta bort båda dina bloggar från Googles index och då försvinner även dina besökare.

Och sist men inte minst, RADERA ABSOLUT INTE DIN GAMLA BLOGG FRÅN BLOGGER! Har du inlägg med bilder så fortsätter bilderna att synas i WordPress så länge som du har gamla bloggen kvar hos Blogger. Bilderna är nämligen sparade på Googles servrar (Google äger Blogger).

Grattis, du är nu klar med flytten från Blogger till WordPress och kan fortsätta blogga som vanligt.

Är du ny användare av WordPress, så rekommenderar jag att du installerar följande tillägg:

Google Analyticator

Ett tillägg som kopplar Google analytics till din WordPress blogg.

Broken Link Checker

Ett fantastiskt bra tillägg som kollar igenom bloggen hela tiden och rapporterar trasiga länkar.

Yet Another Related Posts Plugin

Lägger länkar till relaterade inlägg vid slutet av varje inlägg.

Det finns givetvis massvis med andra nyttiga tillägg också, men de återkommer jag till i ett separat inlägg.

Undrar du hur man flyttar en blogg från WordPress.com till ett webbhotell och egen domän?

Binero har skrivit en väldigt bra guide, den hittar du här.

 

 • Therese

  Hej och tack så mycket för denna beskrivning!!!
  Allt verkar fungera som det ska förutom att länkningen vidare från blogspotsidan hamnar på startsidan till min nya sida istället för till bloggsidan.
  ex. till http://www.wangborgshem.se istället för till sidan som jag har mina inlägg på http://www.wangborgshem.se/blogger.
  Ha du någon aning om vad det kan vara för fel då?
  Hälsar Therese

  • http://www.ek74.com EK_74

   Tror man var tvungen att göra nån fix på gamla sidans HTML kod, minns inte riktigt då det är några år sedan jag själv gjorde en flytt.

 • Emma

  Jättebra beskrivning som var lätt att följa. Dock har jag problem med att jag tycker att det blir så fult i WordPress. Jag ville bara ha ett överskådligt arkiv i kanten under en flik på min hemsida. Går man in på ett inlägg så är det fult och det finns ingen översikt över övriga inlägg. Jag orkar inte sitta och pilla med detta då det bara var en liten bi-sak på hemsidan. Kort sagt så ångrar jag mig och vill flytta tillbaka bloggen till Blogger. Oerhört tacksam om någon kan säga hur jag gör. (Fönstret för HTML-koden i Blogger är borta).
  Vänliga hälsningar,
  Emma

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates